WerkgeversAdvocaat

Uw partner in Arbeidsrecht & Ondernemingsrecht

030 - 3030 059 (Utrecht)
020 - 3030 200 (Amsterdam)

Ma t/m vr tot 21:00 uur. Za tot 17:00 uur.

dé advocaat voor werkgevers

Stel hier direct uw vraag >

juni 10, 2011

Uitleg bodemprocedure – dagvaarding – rechtbank – kantonrechter

U wilt een rechtszaak beginnen of u bent gedagvaard in een juridische civiele procedure? In het algemeen verloopt een dagvaardings(bodem)procedure in civiele zaken bij de rechtbank en kantonrechter als volgt:

De eisende partij dagvaardt. De gedaagde partij antwoordt schriftelijk op de dagvaarding. Daarna bepaalt de rechter hoe de procedure verder gaat. Vaak wordt er een comparitie van partijen (zitting waar beide partijen moeten verschijnen) gelast. Als de rechter dat nodig vindt wordt aan een van beide partijen een bewijsopdracht verstrekt waarna bijvoorbeeld een deskundige wordt benoemd of getuigen worden gehoord in een getuigenverhoor. Daarna mogen partijen weer schriftelijk reageren. Uiteindelijk leidt de procedure tot een eindvonnis waarin wordt beslist over de vordering van de eisende partij (en eventuele door de gedaagde partij ingestelde tegenvorderingen)

De juridische bodemprocedure is dus vaak schriftelijk zodat u (tenzij anders is vermeld) niet bij alle zittingen aanwezig hoeft te zijn. Raadpleeg altijd een advocaat of jurist om zeker te weten of u wel of niet bij een rechtszaak aanwezig moet zijn en of uitstel mogelijk is.

Als de gedaagde partij op de eerste zittingsdatum niet verschijnt wordt verstek verleend en volgt een verstekvonnis. Het is vaak nog mogelijk het verstek te zuiveren of in verzet te gaan zodat alsnog verweer kan worden gevoerd. Neem altijd contact op met een advocaat of jurist van Werkgeversadvocaat.nl als u weet dat er een verstekvonnis tegen u is gewezen of dreigt te worden gewezen.

Uitstel vragen

Het is in een bodemprocedure vaak mogelijk om binnen bepaalde grenzen uitstel te vragen voor het verrichten van een proceshandeling.  Nogmaals: raadpleeg altijd een advocaat of jurist om zeker te weten of u wel of niet bij een rechtszaak aanwezig moet zijn en of uitstel mogelijk is.  Ook een vonnis wordt meestal niet meteen gewezen op de eerste daartoe bepaalde datum. De totale juridische (bodem)procedure neemt meestal ongeveer zeven tot vijftien maanden in beslag.

Hoger beroep

Na een eindvonnis bestaat (afhankelijk van de hoogte van de ingestelde vordering) voor beide partijen gedurende drie maanden de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. De termijn van hoger beroep tegen een vonnis in kort geding is vier weken.

Meer informatie

Zie ook Incasso: conservatoir beslag en executoriaal beslag

De advocaten en juristen van Werkgeversadvocaat.nl hebben veel ervaring met juridische procedures en zullen u altijd eerlijk advies geven over uw mogelijkheden in een juridische procedure als eiser of verweerder op te treden. Neem vrijblijvend contact op voor een eerste gratis en vrijblijvend telefonisch advies als u bent gedagvaard of een rechtszaak wilt beginnen. U kunt ook een vrijblijvende offerte vragen voor de kosten van de gehele procedure.

Werkgeversadvocaat.nl email hidden; JavaScript is required

Advocaten Utrecht
T 030-3030 059
    Advocaten Amsterdam 
T 020-3030 200

U kunt ook het contactformulier gebruiken