WerkgeversAdvocaat

Uw partner in Arbeidsrecht & Ondernemingsrecht

030 - 3030 059 (Utrecht)
020 - 3030 200 (Amsterdam)

Ma t/m vr tot 21:00 uur. Za tot 17:00 uur.

dé advocaat voor werkgevers

Stel hier direct uw vraag >

oktober 6, 2011

Werknemer aansprakelijk voor schade/ Werknemer moet terugbetalen

Als uw werknemer u schade toebrengt wilt u hem/ haar kunnen ontslaan maar ook een claim tegen de werknemer kunnen instellen. Welke regels gelden bij het aansprakelijk stellen van een werknemer voor schade? Het aansprakelijk stellen van een werknemer voor door hem/haar aan de werkgever toegebrachte schade stuit lang niet altijd op onoverkomelijke juridische bezwaren.

In artikel 7:661 BW is bepaald dat een werknemer alleen aansprakelijk is voor schade die hij werkgever berokkent bij de uitvoering van zijn werkzaamheden als er sprake is van opzet of grove roekeloosheid. In de praktijk is dat laatste vaak moeilijk te bewijzen.

Het artikel ziet echter alleen op schade die wordt veroorzaakt in kader van de uitvoering van opgedragen werkzaamheden. Dat criterium is ruim maar niet allesomvattend. Voor schade die niets met de werkzaamheden of de functie van doen heeft geldt artikel 7:661 BW echter niet.  Dit is onder meer aan de orde geweest in een recent arrest van het Hof Den Haag. Werknemer verzweeg een strafrechtelijk verleden  bij het tekenen van een verzekeringsovereenkomt voor een zakelijk geleasde BMW M3. Toen de BMW M3-leaseauto gestolen werd keerde de verzekeraar niet uit. Werkgever stelde werknemer met succes aansprakelijk voor alle schade.  Werknemer diende ook volgens het Hof alle kosten te vergoeden omdat er geen verband was tussen de opgedragen werkzaamheden en de schade.

Ga er dus niet te snel van uit dat een vordering op uw werknemer wel zal stranden omdat ‘werkgevers nu eenmaal geen rechten hebben’ of ‘de werknemer altijd wordt beschermd’. Er zijn vele juridische mogelijkheden om als werkgever uw recht te halen. Als blijkt van ernstige misdragingen door uw werknemer is ontslag op staande voet ook een van de mogelijke vervolgstappen.

Mr. Koen Both van Werkgeversadvocaat.nl heeft recentelijk  voor een werkgever met succes vele tienduizenden euro’s teruggevorderd van oud-werknemers. Wilt u advies over een claim tegen uw werknemer? Een eerste telefonisch contact met ons kantoor is altijd gratis. Bel de vestiging Utrecht (030-3030059) of de vestiging Amsterdam (030-3030200) of stuur een e-mail naar email hidden; JavaScript is required

Uw vraag meteen per e-mail stellen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.